У м.Дрогобич обговорено подальші кроки щодо боротьби з борщівником Сосновського

2 серпня 2014 року відбулася нарада в Дрогобицькій районній раді щодо необхідності проведення заходів боротьби з борщівником Сосновського.
У нараді взяв участь директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації О. Балицький, представники Дрогобицької районної ради та районної адміністрації, депутати Львівської обласної ради.

Учасники наради визнали, що поширення борщівника Сосновського на території району набуває значних масштабів. Серед причин вказано відсутність коштів в місцевих бюджетах, належних засобів проведення заходів зі знешкодження цієї агресивної чужорідної рослини, проблема несвоєчасного обробітку земель, які перебувають в приватній власності, надані у користування чи тих, що відносяться до земель комунальної та державної власності.

 

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації О. Балицький закцентував, що боротьба з поширенням та знищенням борщівника Сосновського це тривалий проект, оскільки насіння є надзвичайно життєздатним та може проростати і на 5-ий рік. Повідомив присутніх про шкоду, яку завдає довкіллю і здоров’ю людини борщівник Сосновського, методи та способи боротьби з ним.  Враховуючи зазначені проблеми і швидкість поширення даного виду, О. Балицький запропонував опрацювати на місцях питання виділення коштів на проведення зазначених заходів з місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища та долучення до проведення таких заходів представників комерційних структур, які, зокрема, займаються сільським господарством та тваринництвом на території району.

 

Також, поінформував, що окремі представники вже зголосилися взяти безпосередню участь у реалізації заходів по знешкодженню борщівника.

 

Учасники наради здійснили виїзд на територію Бистрицької сільської ради (район с. Новошичі на межі з Самбірським районом, ділянка в заплаві р. Бистриця), де зосереджена одна з найбільших в районі ділянок зайнятих борщівником, близько 30 га.

 

За результатами наради, завдяки проведеній роботі, заплановано розпочати обробіток 15 га території вже восени і продовжити ранньою весною, висадивши там цінні кормові культури. Подібна робота протягом останніх 3-ох років успішно проводиться на території Солонської сільської ради, що унеможливлює поширення борщівника на ділянці площею 40 га.

 

Дрогобицька адміністрація продовжить започатковану роботу з органами місцевого самоврядування, місцевим населенням щодо активізації власників і користувачів земельних ділянок, на яких поширений борщівник Сосновського до дієвих заходів.     

 

Довідково:

12 серпня 2014 року з цього ж приводу відбулася нарада у Старосамбірській райдержадміністрації.
Для забезпечення реалізації державної політики у галузі захисту рослин, зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я населення, додержання земельного та природоохоронного законодавства та здійснення комплексних заходів щодо боротьби з борщівником Сосновського, видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 24.07.2014 № 317/0/5-14.
Це дасть змогу учасникам процесу належним чином підготуватися до проведення дієвих, науково обґрунтованих  заходів, спрямованих на знищення борщівника Сосновського, щоб розпочати їх ранньою весною з початком вегетаційного періоду, та своєчасно передбачити кошти на реалізацію таких.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь