У Львівській області триває боротьба з борщівником Сосновського

За ініціативи департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації 24 липня 2014 року першим заступником голови облдержадміністрації  Йосифом Ситником видано розпорядження №317/0/5-14 «Про здійснення в області комплексних заходів щодо боротьби з борщівником Сосновського».
Проведення заходів боротьби з борщівником Сосновського є надзвичайно важливими, адже борщівник – токсичний бур’ян, який є небезпечний для довкілля та здоров’я людей.

У борщівника дуже отруйний сік, який викликає важкі фотохімічні опіки у людей і тварин. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки з’являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, а через 1—2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

 

Борщівник також негативно впливає на біорізноманіття. Він доволі агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід (особливо сосни і ялини). Іншими словами, монополізує територію. Рослина має великі і широкі листки, які розпускаються навесні раніше за інші види рослин, затіняє поверхню ґрунту і на ньому іншим рослинам нема життя. Восени, коли листки в’януть, грунт оголюється і вимивається опадами.

 

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації «Про здійснення в області комплексних заходів щодо боротьби з борщівником Сосновського», для боротьби з токсичним бур’яном залучаються ряд установ, зокрема: Державна фітосанітарна інспекція Львівської області, Державна інспекція сільського господарства у Львівсь кій області, Служба автомобільних доріг у Львівській області, державне підприємство «Львівська дирекція залізничних перевезень», державне територіально-галузеве об’єднання «Львівська залізниця»,  Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, Львівське обласне управління водних ресурсів,  райдержадміністрації та міськвиконкоми Львівської області.

 

Зазначені установи повинні розробити та затвердити заходи щодо ліквідації борщівника Сосновського на відповідній території, забезпечити проведення робіт з його знищення та своєчасного косіння у межах закріплених територій.

 

Львівська обласна державна телерадіокомпанія забезпечуватиме висвітлення в засобах масової інформації інформацію про шкоду, яку завдає борщівник Сосновського та необхідності проведення заходів щодо боротьби з ним.

 

На Державну фітосанітарну інспекцію у Львівській області та Державну інспекцію сільського господарства покладається здійснення державного нагляду щодо додержання суб’єктами господарювання законодавства про захист рослин та охорону земель.

 

Боротьба з борщівником Сосновського буде результативною, за умови об’єднання зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, та населення Львівської області.

 

Будьте обережними! Пам’ятаймо, що не слід  торкайтись до оманливо м’якого листя борщівника Сосновського.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь