На Львівщині відбулася відеоконференція «Вдосконалення державного управління у сфері організації охорони та відтворення природно-заповідного фонду України»

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомляє, що 19 червня відбулася урядова відеоконференція «Вдосконалення державного управління у сфері організації охорони та відтворення природно-заповідного фонду України», організована Міністерством екології та природних ресурсів України
Участь у роботі відеоконференції взяли заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Ганна Башта, начальник відділу заповідної справи та екомережі Департаменту Інеса Шемелинець, представники громадських організацій області, громадської ради при Львівській облдержадміністрації, науковці та керівники природоохоронних установ. Також, до обговорення даної тематики долучилися представники  Харківської, Одеської та Дніпропетровської областей.

У своєму виступі заступник міністра екології та природних ресурсів України Настасенко О.Г. відмітив, що розвиток природно-заповідного фонду є пріоритетом діяльності Мінприроди. Указом Президента України від 23.05.2005 р. № 838/2005 «Про заходи щодо дальшого розвитку заповідної справи в Україні», розвиток заповідної справи визнано одним із найважливіших пріоритетів довгострокової державної політики.

 

Під час відеоконференції учасниками було обговорено ряд актуальних для сьогодення проблем у питанні охорони, збереження, відтворення та раціонального використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду

 

Зокрема, представники неурядових громадських організацій відмітили, що процес розширення мережі ПЗФ ускладнюється тим, що нема політичної волі на рівні центральних органів виконавчої влади щодо створення нових об’єктів на землях лісфонду, в тому числі, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства оборони України. 

 

Ще однією проблемою є недосконалість природоохоронного законодавства, зокрема, в частині повноважень обласних державних адміністрацій у питаннях заповідної справи.

 

Представники Львівщини підняли питання перед Мінприроди України щодо забезпечення належного функціонування біосферних резерватів в частині управління такими, а також щодо закріплення на законодавчому рівні обов’язкової частки лісфонду Карпатського регіону в розмірі більше 20 відсотків від загальної площі, яку повинні займати території та об’єкти природно-заповідного фонду (особливо це стосується Карпатського регіону, оскільки, залишається невиконаною норма ст. 10 Закону України «Про мораторій на проведення рубок головного користування на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону», якою було передбачено доведення рівня заповідності до 2005 року до 20 %. Це ж передбачено Законом України «Про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону і сталий розвиток Карпат»)

 

По завершенню плідних дискусій учасники конференції рекомендували Мінприроди України повернутися до питання доцільності ліквідації територіальних органів відомства та у межах компетенції ініціювати зміни до діючого законодавства, зокрема, Закону України «Про природно-заповідний фонд України» з урахуванням вимог часу. 

 

Довідково: cтаном на 01.01.2014 р. в межах України налічується 8101 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 1,667 млн. га, що становить 6,8 % території держави. Однак, цей показник є нижчий від європейського, де відсоток становить близько 15 %.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь