Операція «Первоцвіт»

Львівщина завжди славилися багатством ранньоквітучих декоративних рослин. Щороку з середини лютого до кінця травня у Львівській області, як і в інших областях України, відбувається торгівля рідкісними видами рослин, занесених до Червоної книги України. Обсяги торгівлі цими рослинами часом набувають злочинного характеру.

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких червонокнижних видів рослин, як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий тощо призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу.

Традиція привозити із заміської прогулянки чи дарувати букетик квітів зробила свою справу: багато рослин вже важко знайти в їх природних місцезростаннях.

Ця проблема характерна для густонаселених областей, до якої відноситься і наша область. Тому тут опинилися під загрозою не тільки ті рідкісні види, які занесені до Червоної книги України, але й широко поширені рослин, за долю яких до недавнього часу у нас не було сумнівів.

Зважаючи на вищенаведене, Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища у Львівській області було підготовлено та подано на розгляд Львівської обласної ради матеріали щодо охорони рідкісних та зникаючих видів рослин на території Львівської області, в тому числі список видів рослин, занесених до Червоної книги України, які зростають на території Львівської області і потребують охорони, перелік регіонально-рідкісних видів рослин, які не занесені до Червоної книги України і потребують охорони у межах області. Ці списки та положення про регіонально-рідкісні види рослин, що потребують охорони у межах Львівської області, але не занесені до Червоної книги України рішенням Львівської обласної ради від 02.12.2003 року № 193 було затверджено.

З метою організації заходів по охороні ранньоквітучих, ендемічних, реліктових і таких, що знаходяться під загрозою знищення, рослин, а також, рослин, занесених до Червоної книги України та попередження правопорушень у цій галузі в області щорічно проводиться операція „Первоцвіт”. Іншими словами, відповідно до діючого законодавства, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Тому, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, рекомендуємо органам місцевого самоврядування прийняти відповідні рішення щодо заборони продажу на ринках, вулицях, площах міст та інших населених пунктів рослин, що знаходяться під загрозою зникнення і занесених до Червоної книги України. Працівникам лісової охорони необхідно вживати заходів щодо охорони рідкісних та зникаючих видів рослин в лісах. Громадянам бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише задля прихоті насолодитися їх запахом і красою. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, являючись їх невід’ємною частиною. Можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відродити зниклі види, які „творились” десятки тисяч років. І не людиною, а природою.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь