Нарада щодо виконаних положень Рамкової конвенції охорони та сталого розвитку Карпат в межах області

19.02.2008 року відбулася нарада під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації щодо виконання положень Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат на території Львівської області та розміщення Постійного Секретаріату Карпатської конвенції у м. Львові.

Організатори наради: Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області.

Учасники наради: представники владних структур, громадськість, науковці.

Рамкова конвенція про охорону та сталий розвиток Карпат – прийнята в Києві у 2003 році з метою міжнародного співробітництва в галузі збереження навколишнього природного середовища гірських масивів Карпат. Підписали Карпатську конвенцію країни Карпатського регіону – Україна, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Угорщина і Чехія.

Протягом 2006 – 2007 років в області виконано аналіз понад 60 програм, нормативних документів, які так чи інакше стосуються реалізації засад сталого розвитку гірських регіонів. За результатами цього у 2006 році розроблено проект плану заходів щодо впровадження Карпатської конвенції на обласному рівні, яким визначено низку завдань, які доповнюють діючі на сьогодні цільові програми щодо реалізації засад сталого розвитку Карпатського регіону та збереження біотичного й ландшафтного різноманіття. У документі враховані всі розділи Конвенції, обґрунтовано організаційні засади реалізації її положень, котрі стосуються регіонального (обласного) рівня, і реалізовані, реалізуються або мають бути реалізовані в межах Львівської області.

Підвівши підсумки зробленого, для подальшої реалізації Карпатської конвенції заплановано:

  • забезпечити утворення Координаційної ради з виконання положень Карпатської   конвенції на території Львівської області;
  • опрацювати проект плану заходів щодо впровадження Карпатської конвенції на обласному рівні;
  • розробити і затвердити заходи з впровадження заходів Карпатської конвенції у 2008 році;
  • опрацювати із зацікавленими сторонами питання розміщення Постійного Секретаріату Карпатської конвенції у м. Львові.

Конвенцією передбачається створення Секретаріату, який покликаний забезпечити координацію діяльності країн-учасниць Конвенції, організовувати сесії та конференції з цього приводу, забезпечувати обмін інформацією з питань, пов’язаних з Конвенцією. Постійний Секретаріат запропонували розмістити на своїй території Румунія (м. Брашов), Словаччина (м. Банська Бистриця) та Україна (м. Львів). Питання щодо визначення місця розміщення Секретаріату розглядатиметься під час проведення Другої Конференції Сторін Карпатської конвенції, яка відбудеться 17-19 червня 2008 року у м. Бухарест, Румунія (Перша відбулася у м. Києві у 2006 році). Те, що Секретаріат як основний офіційний центр багатосторонньої угоди розташовано на території певної країни, свідчить про її імідж на міжнародній арені, про рівень довіри до неї міжнародної спільноти. Слід зазначити, що з 22 природоохоронних конвенцій, стороною яких є Україна, жоден з секретаріатів не розміщений на її теренах.

У січні цього року Мінприроди України звернулося до Львівської облдержадміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради стосовно можливості розміщення у Львові Постійного Секретаріату Карпатської конвенції. Область підтримує ідею розміщення Секретаріату у м. Львові, оскільки, це  було б як для області так і держави в цілому надзвичайним міжнародним політичним поступом. Розміщення Секретаріату у м. Львові дасть можливість залучення міжнародних інвестиційних коштів для вирішення проблем Карпатського регіону області, впровадження різного роду міжнародних проектів із залученням місцевих експертів, науковців області, забезпечить доступ до інформації.

  • у червні 2008 року провести засідання Координаційної ради з виконання положень Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат на території Львівської області.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь