22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

Занепокоєні постійним  збідненням флори та фауни, представники багатьох держав світу підписали Конвенцію про біологічне різноманіття (Ріо-де-Жанейро, 1992 р.), як основу еволюції і функціонування систем біосфери і сталого забезпечення потреб населення Землі. Нею проголошено збереження не окремих ланок природи, а всіх систем біосфери в глобальному масштабі.

20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (резолюція 55/201). Від тоді, щорічно, 22 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity).

Щорічне святкування Міжнародного дня біологічного різноманіття — чудова можливість ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

З метою збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду області, відтворення, збереження та раціонального використання біоресурсів Львівщини Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Львівській області проводиться значна робота.

На сьогоднішній день на території Львівської області налічується 347 об’єктів природно – заповідного фонду загальною площею понад 148,0 тис. га, з них загальнодержавного значення – 25 об’єкти площею понад 64,0 тис. га, місцевого значення – 322 об’єкти площею більше – 83,9 тис. га На частку заповідного фонду припадає майже  6,8% території області.

На заповіданих територіях охороняються 108 видів рослин, які занесені до «Червоної книги України» і 259 регіонально  рідкісні види, а також 198 регіонально  рідкісних видів тварин, що потребують охороні.

З ініціативи Держуправління у Львівській області з метою збереження біологічного різноманіття затверджений перелік видів рослин і тварин, які потребують охорони.

За останні роки в області створено:

  • У 2010 р. створено два об’єкти у Карпатському регіоні – лісовий заказник місцевого значення «Добромильський» площею 93 га, геологічну пам’ятку природи місцевого значення «Красний Камінь» площею 1,7 га. та дендропарк ім. Б.Дибовського площею 0,644 га у м.Львові.
  • Указом Президента України від 10.02.2010 року на території Бродівського, Буського та Золочівського районів створено національний природний парк «Північне Поділля» площею понад 15,0 тис. га.
  • У 2011 році створено 18 об’єктів природно-заповідного фонду із них парк пам’ятка садово-паркового мистецтва «Замковий парк XVII ст. у м. Жовкві» площею 13,9 га, ландшафтний заказник «Базиївка» в околицях м.Жидачів площею 20,0 га та 16 пам’яток природи місцевого значення на території Сокальського, Золочівського, Жидачівського, Жовківського, Перемишлянського, Самбірського, Сколівського та Турківського районів.

В рамках реалізації Регіональної програми розвитку заповідної справи у Львівській області на 2020 рік з ініціативи та за участю Держуправління науковцями Львівського національного університету ім. Івана Франка та Інституту екології Карпат НАН України розробляється Проект створення регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я». Парк створюється на території 2-ох адміністративних районів – Миколаївського та Пустомитівського. Орієнтовна площа парку 10-12 тис. га.

З ініціативи Держуправління за сприяння обласного фонду охорони навколишнього природного середовища видано довідник – атлас «Заповідні території Львівщини», довідник «Рідкісні та зникаючі рослини Львівщини». З електронними версіями довідників можна ознайомитися на ВЕБ-сторінці Держуправління за адресою:  www.ekology.lviv.ua

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області закликає всіх шанобливо ставитися до навколишнього природного середовища, берегти все те, що матінка природа дарує нам.

Довідково: Біорізноманіття – це термінологічна парасолька для визначення різноманіття природи, яке включає в себе всі види тварин, рослин і мікроорганізмів, екосистем і екологічних процесів, що в них відбуваються.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь