2010 рік оголошено Міжнародним роком біорізноманіття

Щорічно, 22 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity).

Генеральна асамблея Організації Об`єднаних Націй (ООН) 2010-й рік оголосила Міжнародним роком біологічного різноманіття. Починаючи з 1959 року Організація Об’єднаних Націй проголошує міжнародні роки задля того, щоб привернути увагу до необхідності охороняти і раціонально використовувати природу планети, об’єднати зусилля в справі збереження її екосистем і захисту особливо цінних об’єктів природи.

На сьогоднішній день, за даними ООН, під загрозою зникнення перебувають більш ніж сім тисяч видів тварин і майже шістдесят тисяч видів рослин.

У Львівській області з метою збереження біологічного різноманіття затверджений перелік видів рослин і тварин, які потребують охорони.

Створено 326 об’єктів природно – заповідного фонду на площі 132854,36 га, у яких охороняються 108 видів рослин, які занесені до „Червоної книги України” і 259 регіонально  рідкісні види, а також 198 регіонально  рідкісних видів тварин, що потребують охороні.

Указом Президента України від 10.02.2010 року № 156/2010 створено національний природний парк “Північне Поділля” площею 15587,9294 гектара.

З ініціативи Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в Львівській області з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення заходів, спрямованих на збереження територій та об’єктів природно – заповідного фонду в 2009 році виділено 1,428 млн. грн., що в два рази більше, ніж в 2006 р.

В області впроваджується міжнародний проект зі створення транскордонного екологічного зв’язку для зубра, бурого ведмедя, дикого кота, рисі та інших тварин у  межах Турківського і Сколівського районів Львівщини та Республіки Польща. Рішенням Турківської районної ради від 26.02.2010 року затверджено Схему Турківського екологічного коридору.

У підтримку Міжнародного року біорізноманіття під час 65-ї сесії Генеральної Асамблеї в 2010 році пройде одноденна нарада високого рівня за участю глав держав й урядів.

Щорічне святкування Міжнародного дня біологічного різноманіття — чудова можливість ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь