Екологія Львова потерпає від кислих гудронів

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації повідомляє, що на території ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» і надалі триває грубе порушення вимог екологічної безпеки щодо зберігання кислих гудронів.  Зважаючи на те, що місце зберігання гудронів розташоване в 10 кілометровій зоні міста, дана ситуація спричиняє нанесенню шкоди довкіллю та загрожує здоров’ю людей, зокрема мешканцям Львова.

Поблизу Львівського  сміттєзвалища в трьох неізольованих земляних ємностях (амбарах-накопичувачах) ВАТ «Львівський нафтомаслозавод» накопичено близько 200,0 тис.м3 кислих гудронів, що утворювались протягом 70-80 років минулого століття. Збірники утворені греблями, побудованими в ярах, на земельній ділянці загальною площею 6,8 га, з яких 2,0 га належить ЛКП «Збиранка», решта земельної ділянки використовується без правовстановлюючих документів. Загальна площа збірників орієнтовно 30 тис.м2.

 

З 2004 р. по даний час спостерігається зниження рівня рідини в амбарах з кислими гудронами, витік фільтрату з вмістом сірчаної кислоти з цих амбарів,  просочування гудронів до підземних рік та забруднення поверхневих вод і вод приватних криниць небезпечними складовими гудронів. За результатами проведених досліджень гудрони ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» є дуже кислими та містять разом з органічними речовинами, близько 70% сірчаною кислоти, що свідчить про витікання сірчаної кислоти з накопичувачів.

 

У 2008 році на ВАТ «Львівський нафтомаслозавод» введено процедуру санації. Керуючим санацією призначено арбітражного керуючого. Однак, виправити фінансово-господарського становище боржника та задовольнити в повному обсязі або частково вимоги кредиторів не вдалось. Як наслідок, у 2009 році підприємство ухвалою суду визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого (він же і відповідав за санацію підприємства).

 

Ліквідатор – фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» порядку.

 

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи», власники відходів зобов’язанні здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати за власний рахунок екологічно обгрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації; забезпечувати розробку в установленому порядку та виконання планів організації роботи у сфері поводження з відходами; мати ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами і дозвіл на експлуатацію об’єкта поводження з небезпечними відходами та виконувати інші обов’язки, передбачені  законодавством, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

 

Згідно з ст. 34 Закону України «Про відходи», суб’єкт господарської діяльності, у власності або у користуванні якого є хоча б один об’єкт поводження з небезпечними відходами, зобов’язаний: забезпечити запобігання забрудненню ними навколишнього природного середовища, а у разі виникнення такого забруднення – ліквідувати забруднення та його наслідки для навколишнього природного середовища та здоров’я людини; вживати заходів, направлених на запобігання аваріям, обмеження і ліквідацію їх наслідків та захист людей і навколишнього природного середовища від їх впливу; забезпечувати експлуатацію зазначених об’єктів з небезпечними  відходами з додержанням вимог природоохоронного законодавства та мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

 

У випадку визнання суб’єкта господарювання банкрутом з подальшим відкриттям ліквідаційної процедури всі обов’язки власника підприємства щодо належного збереження, оброблення й утилізації, реалізації майна покладаються на ліквідатора (арбітражного керуючого).

 

Незважаючи на це, дії арбітражного керуючого й надалі не відповідають вимогам чинного законодавства:  ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» досі не вживає жодних заходів щодо забезпечення екологічно безпечного зберігання кислих гудронів та їх утилізації чи видалення.            

 

Довідка: кислі гудрони це – відходи, отримані під час очистки нафтопродуктів концентрованою сірчаною кислотою; в’язка смолиста маса чорного кольору, що вміщує поряд з органічною речовиною від 15 до 75% по масі вільної сірчаної кислоти.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь