Створено Національний Природний Парк “Пам’ятка Пеняцька”

Сесією Львівської обласної ради 22 грудня 2009 року схвалено проект створення Національного Природного Парку “Пам’ятка Пеняцька” (робоча назва “Північне Поділля”).

 

Створення НПП “Північне Поділля” передбачено Указом Президента України від 01.12.2008 року № 1129/2008 “Про розширення мережі територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів”

 

Держуправління  подало клопотання щодо створення НПП “Пам’ятка Пеняцька” до Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

 

НПП “Пам’ятка Пеняцька загальною площею 15,6 тис. га охоплює частково територію Бродівського, Золочівського та Буського районів області. У фізико-географічному аспекті – це землі Гологір та Вороняків. На цих теренах сформувалися унікальні осередки рослинних угруповань, а також букові лісостани, що ростуть на північно-східній межі ареалу й становлять особливу цінність у загальноєвропейському масштабі. Тут бере початок р. Західний Буг, що має міждержавне значення.

 

У підготовці проектних матеріалів щодо  створення НПП “Пам’ятка Пеняцька взяли участь: Національний лісотехнічний університет України, Інститут екології Карпат НАН України, Львівський національний університет імені Івана Франка, Львівська облдержадміністрація, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області, Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, Головне управління земельних ресурсів у Львівській області і його органи на місцях.

 

Позитивними сторонами створення парку є:

  • чисте довкілля, збереженість природних ресурсів,
  • збереження культурних та господарських традицій,
  • нові робочі місця для місцевого населення,
  • поступлення в місцеві бюджети з Державного бюджету (створюється установа загальнодержавного значення),
  • сприяння розвитку туризму,
  • інвестиційна привабливість території,
  • увага світової спільноти.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь