22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

Занепокоєні постійним  збідненням флори та фауни, представники багатьох держав світу підписали Конвенцію про біологічне різноманіття (Ріо-де-Жанейро, 1992 р.), як основу еволюції і функціонування систем біосфери і сталого забезпечення потреб населення Землі. Нею проголошено збереження не окремих ланок природи, а всіх систем біосфери в глобальному масштабі.

 

Біорізноманіття – це термінологічна парасолька для визначення різноманіття природи, яке включає в себе всі види тварин, рослин і мікроорганізмів, екосистем і екологічних процесів, що в них відбуваються. Зараз ми стикаємося з його катастрофічним швидким скороченням, яке чаїть у собі загрозу для всього живого планети. За оцінками фахівців міжнародної організації Conservation International мільйони птахів, ссавців, рептилій щезнуть із лиця Землі до 2050 року.

 

Водночас усе очевиднішою стає інвазія чужинних видів тварин, рослин і мікроорганізмів. Саме тому цього року Міжнародний день біорізноманіття проходитиме під гаслом „Інвазійні чужинні види”.

 

Інвазійні чужинні види – це рослини, тварини, хвороботворні мікроорганізми й інші організми, які не є притаманними до певної екосистеми, і які можуть завдати економічного, екологічного збитку або шкідливо впливати на здоров'я людини. Зокрема вони негативно впливають на біологічну варіативність, включаючи зниження чисельності або усунення місцевих видів – через конкуренцію, хижацтво або передачу хвороботворних мікроорганізмів – і шляхом руйнування місцевих екосистем та порушення їх функціонування. Інвазійні чужинні види, представлені або поширені поза їх природними місцями існування, вплинули на біорізноманіття майже  кожної типової екосистеми на Землі і є однією з найбільших загроз біологічній варіативності. Найтиповіший приклад – амброзія. Цей американський бур’ян засмічує посіви наших традиційних культур, він є причиною алергії у багатьох людей.

 

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області закликає всіх шанобливо ставитися до навколишнього природного середовища, берегти все те, що матінка природа дарує нам.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь