22 березня – Міжнародний день води

Цей день започаткований Конференцією з довкілля та розвитку, яка відбулася у 1992 році у Ріо-де-Жанейро. Генеральна асамблея ООН 2 грудня 1992 року прийняла резолюцію про щорічне, починаючи з 1993 року, проведення Всесвітнього дня води 22 березня.

 

Метою відзначення цього дня є проведення активного інформування серед широких верств населення та привернення уваги громадськості і політиків до проблем води.

 

Тисячі років може лежати в сухій землі зерно, та доторкнись його життєтворча крапля води — воно оживає. В усі часи вода перетворювала засушливі степи на родючі поля, а спекотні піски — в квітучі оази.

 

Світ походить від води — говорив Фалес Мілетський, один зі стародавніх мудреців. А й справді, історія Землі — це перш за все історія води. У воді виникло життя. Різноманітна і щедра, беззахисна і сильна, вода безперервно змінювала і змінює обличчя нашої планети.

 

Загальна кількість води на Землі – 1,4 млрд. км3, в т.ч. 97,4% – солена вода і тільки 28 млн. км3 – прісна вода.

 

Вода — необхідний компонент життя. Щодня дорослій людині потрібно 2—2,5 л питної води. Організм дорослої людини складається в середньому на 65 % з води.

 

За даними ЮНЕСКО сьогодні 1,2 млрд. людей планети не мають прямого доступу до питної води. За оцінками експертів вже через 30 років половина населення Землі потерпатиме від її нестачі.

 

Сучасні прогнози свідчать, що протягом  найближчого десятиріччя внаслідок впливу демографічного росту, глобального потепління, антропогенної діяльності, неефективного використання й управління водними ресурсами, проблеми, пов’язані з водою, значно загостряться.

 

Тому водні ресурси розглядаються тепер як один з найважливіших чинників сталого розвитку суспільства.

 

На Львівщині нараховується понад 8950 річок, потічків і струмків загальною протяжністю 16343 км. Річки області належать до басейнів Чорного (Дністер, Стрий) і Балтійського (Західний Буг, Сян) морів. Найбільша кількість річок нараховується в басейнах р.Дністер (5838), р.Західний Буг (3213) і незначна – в басейнах р.Сян. Повернути нашим річкам їх природний стан практично неможливо, але допомогти відродженню їх „екологічного здоров’я” цілком реально.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь