21 березня – Всесвітній день лісів

21 березня відоме всьому світу як Всесвітній день лісів і святкується в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань.  Цей день пов'язаний з діяльністю людини з відтворення, примноження та збереження лісів, а також висвітленням важливості зростання площ зелених насаджень. Свято відзначається державами та міжнародними природоохоронними організаціями з метою визначення плану зі збереження лісів.

 

Ліс – це легені Землі і стабілізатор клімату на Землі, велетенський акумулятор сонячної енергії. Ліс регулює стік води, захищає грунт від ерозії, позитивно впливає на переміщення і температурний режим повітряних мас, зменшує вміст пилу у повітрі у 2,5 рази (1га лісу фільтрує до 70 тонн пилу за рік), а шкідливих газів і диму – в 2 рази, поглинає шум. Ліс – лабораторія цілющого повітря, комора різноманітної сировини.

 

Лісами планети на сьогодні накопичено 82% всієї фітомаси Землі. Лісам належить до 60% усього кисню, що виділяють рослини. Це свідчить про глобальне, планетарне значення лісів, як для підтримання життєдіяльності біосфери, її функціонування, так і для усіх форм та проявів діяльності людини.

 

В наш час ліси вкривають біля 5,8 мільярдів гектарів або 38% поверхні суходолу планети. Найбільш залісненими європейськими країнами є Швеція та Фінляндія, де лісами вкрито біля 70 % території. Найбідніша на ліси Великобританія.

 

Львівська область відноситься до найбільш лісистих регіонів України,  ліси займають 31,8 % її території. Загальна площа земель лісового фонду становить 693,8 тис. га, з яких вкрита лісовою рослинністю 628,3 тис.га.

 

Ліс – наше найбільше природне багатство. Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу – обов’язок не лише лісівників, а й громадськості, кожного жителя України. Не буде лісів – не буде життя!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь