Пестициди на Львівщині

Заборонені та непридатні до використання пестициди складають окремий клас високотоксичних відходів, що становлять підвищену небезпеку для здоров’я людини та навколишнього природного середовища. Основна кількість заборонених та непридатних до використання пестицидів накопичилась в Україні у 70-80-х роках минулого століття, коли в сільському господарстві широко застосовувалися інтенсивні технології і рівень використання пестицидів складав 3-4 кг/га. Невикористані засоби захисту рослин зберігалися у різних умовах, та протягом 20 років майже всі стали неопізнаними і непридатними.

 

Питання поводження (зберігання, затарення, знешкодження) з непридатними та забороненими до використання пестицидами регулюється „Регіональною програмою заходів з безпечного поводження із забороненими і непридатними для використання в сільському господарстві пестицидами у Львівській області на 2005-2010 рр.” Програма передбачає двоетапний процес знешкодження пестицидів – затарення та вивіз на утилізацію за межі області. Затарення пестицидів, які зберігалися в особливо небезпечних умовах (зруйнованих складах та просто неба) здійснювалася у залізобетонні контейнери та євро тару (пластикові бочки). Утилізовували пестициди на єдиному в Україні підприємстві «Елга» у м. Шостка Сумської області.

 

На виконання «Програми…» протягом 2004 – 2008 років з області видалено та знешкоджено 521,035 т непридатних пестицидів. Зокрема, у 2004 році утилізовано 81,74 тонни, у 2005 –  40,77 тонни, у 2006 – 101,82 тонни, у 2007 році – 89,242 т. Протягом 2008 року з області вивезено на утилізацію 207,463 тонни непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин.

 

Кошти на утилізацію виділялися з Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища. Затарення дофінансовувалось з місцевих, районних та міських бюджетів.  

 

В 2008 році вперше забезпечено солідарне чотиристороннє фінансування для очищення області від непридатних пестицидів. Розпочалась реалізація проекту „Утилізація токсичних пестицидів на території Львівської області в басейнах транскордонних рік Сян та Західний Буг” Програми Добросусідства Польща-Білорусь-Україна Інтеррег ІІІ А/Тасіс ПКС. В рамках проекту  у 2008 р. проведено перезатарення 100,0 тонн непридатних пестицидів, що знаходились на території області в басейнах транскордонних рік Сян та Західний Буг, з них 66,0 тонн вивезено в Німеччину на знешкодження.

 

В результаті п’ятирічних старань повністю очищено від непридатних пестицидів Дрогобицький, Мостиський, Самбірський і Турківський райони. Найбільше пестицидів залишається у Золочівському (понад 80 тонн), Жидачівському (понад 70 тонн), Пустомитівському (понад 60 тонн) та Жовківському  (понад 50 тонн) районах, а також у м. Дрогобичі (майже 60 тонн). Найменшою кількістю можуть похвалитися Сколівський (5,5 тонн) Городоцький, Старосамбірський і Миколаївський (біля 10 тонн) райони.  

 

Причиною значних залишків непридатних пестицидів у деяких районах є відсутність зацікавленості їх керівництва у вирішенні проблеми, нехтування ними своїх обов’язків. Через неналежну інвентаризацію цих відходів, яка проводиться окомірно, немає можливості оцінити необхідні кошти для вивезення пестицидів. Прикладом є Буський район, який мав можливість вивезти всі свої пестициди за кошти на ліквідацію техногенної аварії на ст. Ожидів. Однак в процесі видалення виявилось, що наявних пестицидів більше, ніж було за результатами інвентаризації, і коштів на утилізацію всіх не вистачило. От і залишився район зі своїми не облікованими вчасно пестицидами.

 

Щоб остаточно вирішити питання вивезення на знешкодження цих небезпечних відходів, необхідно їх докладно проінвентаризувати і забезпечити солідарне співфінансування їх утилізації. Зараз проводиться їх чергова інвентаризація.

 

На 2009 рік заплановане вивезення непридатних пестицидів за кошти Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь