Проведення обліку диких тварин

Відповідно до спільного наказу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області від 26 грудня 2008 року № 155/84і „Про проведення обліку фауни у 2009 році та підготовку проектів лімітів використання мисливських тварин у сезоні полювання на 2009/2010 роки” користувачами мисливських угідь на територіях своїх господарств по 13 лютого цього року проводиться облік чисельності фауни в тому числі тварин занесених до Червоної Книги України. З цього приводу в приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась нарада за участі користувачів мисливських угідь, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області, ветеринарної служби області та працівників МВС.

 

На виконання п. 1.1 «Окремого доручення Мінприроди України» від 23.12.2008р. №341-од, з метою об’єктивного проведення облікових робіт та в подальшому встановлення лімітів добування (відстрілу, відлову) диких парнокопитних та хутрових звірів в сезоні полювання 2009/2010 року працівники Держуправління приймають участь у проведенні облікових робіт, здійснюють контроль за організацією та порядком його проведення, дотриманням методичних рекомендацій щодо обліків мисливської фауни.

 

В основному облік мисливської фауни в угіддях здійснюють методом шумового прогону на пробних площах або методом дворазового картування слідів. В гірських районах області часто використовують маршрутний метод обліку, тобто, за слідами на снігу. Візуальний облік також проводиться у місцях зимових скупчень біля підніжжя гір, схилів, в місцях живлення звірів. Облік малочисельних червонокнижних видів, таких як зубр, ведмідь, рись, кіт лісовий та інші, часто проводиться анкетно-опитовим методом.

 

Чисельність основних видів мисливських тварин в угіддях безумовно є каталізатором стану ведення мисливського господарства на даній території, а також його невиснажливого використання, і для аналізу цієї діяльності щорічно січень-лютий місяці проводяться обліки чисельності диких тварин.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь