Щодо використання дизельних та бензинових генераторів

В умовах частих відключень світла та тотальної економії електрики резервним джерелом електроенергії на сьогодні найчастіше обирають бензинові або дизельні генератори.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди, виданого суб’єкту господарювання.

У період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі подання декларації про провадження господарської діяльності без отримання дозвільних документів, що встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

Декларація може бути подана за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта:

– в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг за посиланням: https://diia.gov.ua, а також через мобільний додаток Дія;

– у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, як особисто так і засобами поштового зв’язку.

Окремо варто зазначити про отримання дозволів на викиди від дизельних генераторів для ОСББ, які не являються суб’єктами господарської діяльності.

Якщо ОСББ за кошти мешканців придбало устаткування (дизельний генератор\генераторну установку), та його обліковано на балансі, у такому випадку потрібно мати дозвіл на викиди так як ОСББ є юридичною особою. Оскільки, на сьогодні діє військовий стан, то згідно вищевказаної постанови КМУ від 18.03.2022 № 314, ОСББ можуть подавати також лише декларацію.

Водночас звертаємо увагу, що суб’єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, у разі відсутності відповідних дозвільних документів (документи дозвільного характеру, ліцензії та/або інші результати надання публічних послуг), невідкладно, але не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану звертаються до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг і отримують відповідні дозвільні документи в порядку, строки та на умовах, передбачених законодавством, без зупинення (припинення) їх діяльності – зазначає Оксана Війтик, т. в. о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації

Детальніше: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2707-12#Text

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь