Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів: кому потрібно та як отримати?

На виконання вимог Закону України «Про управління відходами» всі суб’єкти господарювання, які мають намір або здійснюють операції з оброблення відходів(сортування, дроблення, ущільнення, гранулювання, сушіння, подрібнення, кондиціонування, відокремлення, перепакування, змішування), зобов’язані мати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів. 

Звертаємо увагу, що даний дозвіл видається підприємствам, які здійснюють операції з оброблення відходів на одному чи кількох майданчиках лише після отримання висновку з оцінки впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Таким чином суб’єкти господарювання підтверджують, що  відповідають встановленим законодавством екологічним вимогам, мають необхідну матеріально-технічну базу та кваліфікований персонал, і їх діяльність не завдаватиме шкоди населенню та навколишньому середовищу.

Як зазначає т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик, за даними Реєстру дозволів на здійснення операцій з оброблення відходів, тільки 46 підприємств отримали такий дозвіл, з яких 3 з Львівської області, хоча потенційно така необхідність є у сотні підприємств по всій області. Особливо важливо зазначений дозвіл отримати підприємствам, які обслуговують та експлуатують полігони на території області. На сьогодні на території Львівської області діючими є 22 полігони, з яких дозвіл вже отримав Дрогобицький міський полігон.

Для того, щоб отримати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів, необхідно подати заяву в письмовій або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та додати до неї документи.

Порядок видачі, відмови у видачі та анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів регулюється Постановою КМУ від 19.12.2023 № 1328, з яким можна ознайомитись за посиланням: http://surl.li/qwbmzx .

Нагадуємо, що 04.06.2024, Кабінет Міністрів України схвалив внесення змін до постанови КМУ №1137 від 31.10.2023, чим продовжив строки дійсності поданих субʼєктами господарювання декларацій про провадження господарської діяльності щодо здійснення операцій з оброблення відходів на чотири календарних місяці, тобто до 09.10.2024

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь