31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

Святкування Міжнародного дня Чорного моря започатковано понад 20 років тому як громадсько-політична акція з нагоди ухвалення Конференцією міністрів довкілля країн Чорного моря, що відбулася 30-31 жовтня 1996 року у м. Стамбул, Туреччина, за участю представників України, Республіки Болгарії, Грузії, Румунії та Турецької Республіки Стратегічного плану дій для відновлення і захисту Чорного моря. Його суть — у проведенні різноманітних досліджень морського середовища і визначення основних заходів для його покращення. Відтоді, країни – учасниці Конвенції про захист Чорного моря від забруднення відзначають Міжнародний день Чорного моря щорічно.


31 жовтня – це нагода привернути увагу спільноти до нагальних проблем довкілля Чорного моря. Головна теза і тема цього дня – екологія чорноморського басейну і її збереження.
Стан води в Чорному морі далекий від ідеалу. З комунальними та промисловими стічними водами туди потрапляють антибіотики, пестициди, масла тощо. Величезна проблема – пластик. Саме тому, у цей день проводяться активні заходи щодо інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан і дії, щодо її поліпшення, в тому числі і заходи протидії перелову риби, який завдає значної шкоди морській екосистемі.
Пам’ятаємо, що чисте Чорне море – це не лише запорука сталого соціально-економічного розвитку усього Чорноморського регіону, а й добробут мільйонів людей, доля яких пов’язана з Чорним морем.
Майбутнє Чорного моря в наших руках! Збережімо його!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь