4 жовтняВсесвітній день захисту тварин. Внести у Міжнародний екологічний календар памʼятну дату, яка б нагадувала людству про необхідність берегти та захищати навколишнє середовище, Конгрес екологів вирішив ще в 1931 році. З того часу, День захисту тварин у різних країнах світу відзначається акціями, що покликані привернути увагу людства до екологічних проблем всієї планети Земля.         

 

Державне управління охорони навколишнього середовище в Львівській області напередодні Міжнародного Дня захисту тварин ще раз звертається до керівників місцевих рад Львівщини, громадських організацій щодо важливості вирішення такої проблеми як побудови в містах області притулків для бездомних тварин.

 

Варто зазначити, що після кричущих фактів отруєння бездомних собак як у м. Львові, так і в інших містах області, на початку 2012 року Держуправління ініціювало розширену нараду представників органів місцевого самоврядування, державних служб, громадських організацій. Проведення цього заходу дало можливість напрацювати першочергові дії, що спрямовані на вирішення  проблемних питань у галузі поводження з безпритульними тваринами та будівництва притулків для їх тимчасового перетримання. Начальник Держуправління ОНПС у Львівській області Мирослав Хом»як звернув увагу присутніх, що будівництво та облаштування притулків для утримання безпритульних тварин може здійснюватися за рахунок коштів з загальнодержавного, обласного та місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища. «Однак, необхідною передумовою для виділення коштів з фондів ОНПС є наявність проектно-кошторисної документації та відведеної у визначений законом спосіб земельної ділянки. Тому органи місцевого самоврядування області мають оперативно попрацювати над цими питаннями. Ще важливо, аби відповідальне ставлення до навколишнього середовища й тварин, зокрема,  починало формуватись у людини з раннього віку. Доречним було б впровадити в школах урок гуманно-пізнавального характеру «Мій чотирилапий друг», — апелював до учасників наради Мирослав Хомʼяк.  Тож, за результатами наради, впродовж 2012 року на реалізацію ідеї захисту безпритульних тварин у містах області мають бути визначені земельні ділянки для будівництва притулків для тварин; усі відповідні структури повинні сприяти виготовленню проектно-кошторисної документації для будівництва притулків; постійно здійснюватись профілактика щодо виявлення фактів жорстокого поводження з тваринами, якою передбачено притягнення порушників до встановленої законом відповідальності. Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області зобовʼязується підтримувати ініціативу  спрощення процедури отримання, зберігання та використання препаратів кетамінового ряду у медичній практиці.        

 

«Всесвітній день захисту тварин — це добра нагода, аби кожна відповідальна особа ще раз пригадала взяті на себе  зобовʼязання перед громадою, перед суспільством в цілому і найголовніше — перед Природою.  Чи кожен чиновник, громадський діяч, пересічний мешканець Львівщини зробив свій внесок у збереженні живого організму? 4 жовтня такими думками українці можуть солідаризуватись із громадянами різних країн, які захист тварин вважають справою кожної людини», — вважає начальник Деруправління ОНПС у Львівській області Мирослав Хомʼяк.