Поліпшення екологічної безпеки та санітарії у малих і середніх населених пунктах країн Центральної і Східної Європи

За запрошенням Польського Екологічного Клубу керівництво Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області разом з представниками ГО „Всесвітня лабораторія”, громадської організації „Мама – 86” 17-18 грудня 2008 року взяло участь у семінарі, що проходив у місті Краків (РП) в рамках міжнародного шведсько-польсько-українського проекту у галузі охорони довкілля. Темою семінару було  поліпшення екологічної безпеки та санітарії у малих і середніх населених пунктах країн Центральної і Східної Європи. У роботі семінару взяли участь науковці зі Швеції, представники Мінприроди і Держводгоспу РП, низки органів місцевого самоврядування і громадських організацій Білорусії.

 

Головними проблемами, що обговорювались в ході семінару, були: незадовільний стан транскордонних поверхневих та підземних вод, засмічення і забруднення прибережних захисних смуг уздовж малих річок, випадки антисанітарії у більшості населених пунктів та вироблення дієвих заходів, спрямованих на їх подолання. Це, насамперед, ініціювання місцевими громадами, при сприянні заінтересованих органів влади, впровадження у малих і середніх населених пунктах локальних сімейних і громадських сухих туалетів, локальної очистки „сірих вод”, що утворюються внаслідок миття посуду, умивання та купання, а також впровадження ефективних способів компостування залишків сільськогосподарської продукції та непридатної до споживання їжі.

 

Від України з доповідями про головні причини забруднення поверхневих вод, неефективну роботу частини очисних споруд та їх відсутність у більшості малих і середніх населених пунктах Львівської області та негаразди у сфері поводження з побутовими відходами на семінарі виступили перший заступник начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області С.Татух та голова Громадської ради при Держуправлінні П.Грицишин.

 

Резолюцією міжнародного семінару одним з пріоритетів визнано впровадження в Україні сухих туалетів та локальної очистки „сірих стоків” як одних з найбільш економічно вигідних і екологічно доцільних природоохоронних заходів в умовах світової і фінансової кризи, що торкнулась країни. Ці заходи необхідно адаптувати до вимог національного законодавства, тому проект буде мати продовження в Україні і в Львівській області зокрема.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь