Навіщо слідкувати за якістю повітря?

Про якість повітря ми можемо дізнатись використавши дані моніторингу. Адже моніторинг повітря – це постійне спостереження за його станом для попередження негативного впливу на здоров’я людей та довкілля.

Стан атмосферного повітря на території Львівської області характеризується відносною стабільністю показників. Однак, в районах та містах, де розташовані підприємства видобувної промисловості і розроблення кар’єрів, підприємства з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря спостерігаються найвищі обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Не меншим забруднювачем повітря та довкілля є автомобільний транспорт. Львівщина – західний регіон України, який має широко розвинене транспортне сполучення, в структурі якого функціонує автомобільний та залізничний транспорт. Через Львівську область проходять міжнародні транспортні шляхи, які з’єднують Україну з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною.

Варто зазначити, що внаслідок військової агресії та обмеження російськими окупаційними військами доступу до водно-транспортної та авіаційної логістики України, відбулась суттєва переорієнтація на автомобільні транспортні перевезення, що вплинуло на збільшення вантажних перевезень територією нашої області.

Ганна Башта, заступник директора департаменту зазначає, що в населених пунктах де діють промислові підприємства, де є викиди від твердопаливних котелень, де велика кількість автомобільного транспорту, там завжди існує ризик перевищення рівнів забруднювальних речовин у повітрі. Також в останні роки ми спостерігаємо зростаючу кількість автомобільного транспорту, що призводить до погіршення стану атмосферного повітря та забруднення важкими металами придорожніх ґрунтів. У місцях, де концентрація транспортних засобів максимальна транспорт переважно є одним з основних джерел забруднення.

Департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації розроблено «Програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони» працює над створенням і функціонуванням системи моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря. 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь