Міжнародна підтримка для збереження Карпат: як на Львівщині зберігають унікальне болото «Надсяння»

 ГО «Агенція регіонального розвитку Турківщини» розпочала реалізацію проєкту «Моніторинг верхового болота «Надсяння» в національному природному парку «Бойківщина» (МРБ «Східні Карпати»)».

 Науковці Інституту екології Карпат НАН України, Державного природознавчого музею НАН України та працівниками НПП «Бойківщина» проведуть другий етап моніторингу на території єдиного у Львівській області водно-болотного угіддя міжнародного значення – верхового болота «Надсяння». Фінансова підтримка робіт надається Фондом збереження біорізноманіття Карпат (Словаччина).

 За інформацією Оксани Марискевич, члена виконавчого комітету Фонду збереження біорізноманіття Карпат, планується закупити метеостанцію, яку передадуть НПП «Бойківщина» на правах оренди за символічну оплату 1 грн. за рік. Також в рамках проєкту планується закупити додаткові фотопастки для спостережень за міграцією великих хижих і рослиноїдних ссавців між польською та українською частинами МРБ «Східні Карпати» в транскордонній зоні.

 В рамках проєкту будуть встановлені показники біотичного (вищі судинні рослини, мохоподібні, гриби, ентомофауна, арахнофауна) та оселищного різноманіття, а також визначено проєктивне вкриття деревних й чагарникових видів рослин в межах трансекти загальною площею 2500 м2.

 Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації зазначає, що економічна й біологічна цінність водно-болотних угіддь значно вища, ніж у більшості наземних екосистем – від очищення і фільтрації води, запобігання повеням до запобігання змінам клімату. Моніторинг водно-болотного угіддя міжнародного значення – верхового болота «Надсяння» є надзвичайно важливим, адже встановлення метеостанції та фотопасток дозволить більш точно відстежувати зміни, відстежувати міграцію тварин та краще розуміти вплив кліматичних факторів на цю унікальну екосистему Карпат.

Зазначаємо, що виконання першого етапу моніторингу здійснювався у 2012 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього середовища у Львівській області.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь