Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у серпні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісла.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

У серпні найнижча якість води виявлена:

  •  у р.Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, пестицидів;
  • – у р.Західний Буг нижче гирла р. Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин і пестицидів;
  • –  у р.Свиня (нижче м. Жовква) – за вмістом органічних й біогенних речовин, поліароматичних вуглеводнів;
  • – у р.Марунька (нижче м. Винники) – за вмістом органічних і біогенних речовин, летких вуглеводнів;
  • – у р.Малехівка (с. Малехів) – за вмістом органічних речовин.

Найкраща якість води спостерігалася у р. Завадівка (с. Грушів).

Порівняно з попереднім звітним періодом (липень 2024 року) покращилася якість води в р.Полтва, у р.Західний Буг нижче гирла р.Полтва (м.Буськ, м.Кам’янка-Бузька, с.Старий Добротвір), р.Золочівка, р.Малехівка, р.Яричівка. За цей період погіршилася якість води у р.Свиня, р.Мощанка, р.Вишня (на прикордонній ділянці) і в р.Шкло.

Якість води в інших річках суттєво не змінилася.

Як зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Оксана Війтик, – проблема забруднення довкілля вуглеводнями, важкими металами та пестицидами  є актуальною через їхню токсичність і здатність накопичуватися в живих організмах. Тому необхідно впроваджувати системи очищення стічних вод і контролювати промислові викиди.

Сприяють накопиченню у водах небезпечних речовин сільськогосподарська діяльність, зокрема порушення умов використання пестицидів та гербіцидів, спалювання рослинних залишків, і звичайно  природні явища, такі як пожежі в екосистемах.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь