Чи є виправданими дії людей які забирають додому дитинчат диких тварин чи птахів?

У літню пору почастішали випадки, коли в лісі або полі можна натрапити на дитинчат диких тварин, які на перший погляд, залишились без догляду.

Питання про те, чи слід забирати дитинчат диких тварин, завжди викликає багато обговорень: дехто вважає, що варто залишати все як є – інші ж вважають, що якщо дитинча дикої тварини одиноке, то ми маємо йому допомогти.

Зазвичай, причина полягає в тому, що матері в дикій природі часто залишають малят ненадовго, щоб роздобути їжу чи заплутати сліди від переслідувача-хижака та невдовзі повернутися до них. Забравши дитинча ми можемо безповоротно відірвати його з природного середовища, позбавивши догляду та виховання.  

Нашкодити можна навіть якщо просто оглянути тваринку. Доторки та запах можуть призвести до того, що мати не прийме малюків і вони залишаться без догляду та можливості вижити.

Це ж стосується і птахів, адже у червні пташенята вчаться літати і можуть опинятися на землі. Що робити, коли бачимо пташеня поруч з автомобільною дорогою, чи на стежці зі жвавим рухом?

  • спробуйте відшукати гніздо, воно має бути неподалік та підсадіть пташеня на гілочку;
  • якщо гніздо не вдалося відшукати, віднесіть пурхунця у безпечне місце, але ні в якому разі не забирайте додому.

Тварина чи пташка, що виросла в домашніх умовах, може швидко загинути в природному середовищі.

Чи правильно так вчиняти? Якщо у вас немає необхідних знань та досвіду, краще уникати втручання та пройти повз і, за можливості, повідомити місцевим організаціям з охорони дикої природи. Забрати тварину – це завжди шкода для неї, адже вона зазвичай буде змушена провести все життя у неволі.

Оксана Війтик, т. в. о директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації зазначає, що в наш час дедалі більше людей усвідомлюють проблему збереження дикої природи та прагнуть допомогти тваринам у складних ситуаціях. Однак, важливо розуміти, що вилучення диких тварин може мати серйозні негативні наслідки як для самої тварини, так і для природного середовища, де вона живе.

Не забувайте, дії однієї людини можуть мати величезний вплив на збереження дикої природи. Давайте діяти разом для створення кращого майбутнього для наших друзів, що мешкають у дикій природі!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь