Міндовкілля готове взяти у підпорядкування природний заповідник «Розточчя»

 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запропонувало Міністерству освіти та науки України передати заповідник «Розточчя» до сфери свого управління та зберегти юридичну особу установи.

Природний заповідник «Розточчя» – об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення найвищої категорії заповідання в межах Львівської області, який створено постановою Ради Міністрів УРСР від 05.10.1984 № 403 з метою збереження у природному стані території з унікальним поєднанням природних комплексів та забезпечення умов їх наукового вивчення. Площа природоохоронного об’єкта становить 2084,5 га.

 Відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» природні заповідники є юридичними особами та природоохоронними, науково-дослідними установами загальнодержавного значення.

 Станом на сьогодні, в інформаційному просторі поширюється інформація про звернення Національного лісотехнічного університету України до Міністерства освіти і науки України з проханням підпорядкувати природний заповідник «Розточчя» Університету, що призвело б до ліквідації його як юридичної особи.

 Оксана Війтик, т.в.о. директора екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації нагадує, що природно-заповідний фонд України охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. З метою збереження, належного функціонування та якісного виконання покладених на природний заповідник «Розточчя» завдань Львівська облдержадміністрація звернулася у Міністерство освіти та науки України щодо перепідпорядкування його Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України.

 Враховуючи ситуацію, яка виникла, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України також запропонувало Міністерству освіти та науки України розглянути питання щодо передачі природного заповідника «Розточчя» до сфери управління Міндовкілля та забезпечення нормативно-правового регулювання наукової, рекреаційної, еколого-освітньої діяльності.

 Надіємося, що найближчим часом отримаємо схвальну відповідь від Міністерства освіти та науки України щодо перепідпорядкування природоохоронної установи Львівщини. Адже унікальна територія Розточчя відносить до найвищої категорії заповідності, яких в Україні лише 19. 9 з них в цей момент в окупації, а цінність очевидно втрачено – додає Оксана Війтик.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь