7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Повітря – це один з надважливих природних ресурсів, який є головним чинником існування нашої екосистеми та основою людського існування і впливає на всі компоненти навколишнього природного середовища.
Світ вперше відзначив Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба 7 вересня 2020 року. Ця екологічна дата встановлена Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 19 грудня 2019 року, щоб привернути увагу до проблеми якості повітря.

Тому регулювання, контроль та захист атмосферного повітря є запорукою здорового і гармонійного життя людини та довкілля.

Важливими показниками, які характеризують стан повітряного басейну є обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних та пересувних джерел, а також розрахунки цих викидів на 1 км2 та на одну особу.

Отже, в загальному на Львівщині:

  • – у розрахунку на 1 км2 площі припало 3,5 тонн викидів забруднюючих речовин;
  • – на 1 особу – 30,3 кг.

Варто зазначити, що за останні кілька років спостерігається тенденція до зменшення викидів в атмосферне повітря від підприємств, установ та організацій, здебільшого через спад виробництва, а це близько 33% менше відносно 2010 року.

Також зазначаємо, що Львівщина займає 6 місце в Україні по кількості викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел та знаходиться у списку після Одеської, Харківської, Дніпропетровської та Київської областей.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь