Не підпалюй! Не вбивай життя! Усвідомлюй свою відповідальність!

Департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації проводиться активна інформаційна кампанія щодо запобігання випалюванню сухої рослинності.

З метою привернення уваги мешканців до цієї проблематики та формування стійкої думки про шкоду, яку завдають такі дії людині і довкіллю вздовж доріг Львівської області департаментом забезпечено встановлення білбордів «Не підпалюй! Не вбивай життя! Усвідомлюй свою відповідальність!».

Слід пам’ятати, що неконтрольовані підпали стерні, сухостою, трави та листя – найчастіша причина пожеж і загоряння житлових будинків. Крім того, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж. Густий дим є напівпровідником, здатним спричинити коротке замикання високовольтних ліній електропередач.

При горінні виділяються важкі метали, чадний газ, окис азоту й багато інших канцерогенних сполук. Деякі з них здатні загострити хронічні захворювання легенів, інші – можуть навіть викликати рак.

Спалювання рослинних залишків також загрожує природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, знищується насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння, у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Бережи природу! Не підпалюй! Не вбивай життя! Усвідомлюй свою відповідальність!

 

Довідково

Станом на 15.11.2018 року Державною екологічною інспекцією притягнуто до відповідальності за фактом спалювання сухої рослинності чи її залишків 257 осіб. Загалом в області з початку року за інформацією Департаменту з питань цивільного захисту ОДА зафіксовано 515 пожеж на площі 336,5832 га .

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь