Екологи долучилися до порятунку чорного лелеки

Екологи долучилися до порятунку чорного лелеки
Екологи долучилися до порятунку Чорного лелеки (Ciconia nigra L.), якого занесено до Червоної книги України зі статусом «рідкісний». У Карпатах нараховується всього лише близько 200 пар.

Птаха після грози неподалік річки знайшли місцеві жителі с.Риків Турківського району. Чорний лелека потребував допомоги спеціалістів, адже не міг злетіти та відмовлявся споживати їжу з рук людей.

Представниками департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації та Державної екологічної інспекції у Львівській області організовано порятунок. Лелеку передано ветеринарам із громадської організації «Імпульс Альфа», одним із статутних завдань якої є допомога постраждалим диким тваринам і, зокрема, птахам, а також їх реабілітація та повернення в природне середовище. Зараз департамент з представниками цієї організації працює над створенням офіційного реабілітаційного центру «Вільні крила».

Після огляду Віктор Шельвінський (ветеринар) запевнив, що загрози життю і здоров’ю лелеки немає. Це молодий птах, який не так давно покинув батьківське гніздо та почав самостійно харчуватись. Очевидно з’їв щось не те, що спричинило зараження гельмінтами, також падаючи птах поранив ноги. Після нетривалого лікування лелека зможе повернутись у зграю.

Також закликаємо всіх, хто побачив птаха у небезпеці звертатися до спеціалістів, як це зробили жителі Турківщини, пишіть на електронну пошту департаменту - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., дзвоніть за телефоном 2387383, або на гарячу лінію 112.

 

Департамент екології та природніх ресурсів висловлює щиру подяку пані Галині (на фото) з с. Риків за небайдужість та турботу про братів наших менших.

Довідково:

Чорний лелека (Ciconia nigra L.) – птах родини лелекоподібних. За розмірами дещо менший від білого. Довжина тіла становить 95-100 см, розмах крил – 185-205 см, вага – близько 3 кг. Оперення у дорослого птаха переважно чорне з зеленим і пурпуровим металічним полиском. Птахи тримаються поодиноко або невеликими зграями. Гніздовий, перелітний птах. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт.

Чорний лелека належить до видів, який охороняються актами на законодавчому рівні. Цей вид занесений у Додаток ІІ та Резолюції 6 (1998) Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція), Додаток ІІ Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція), додаток ІІ Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (AEWA), у Додаток ІІ Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES). В Україні вид занесений до Червоної книги України (2009) зі статусом «рідкісний».